Cadı: Erman Bostan’ın ilk uzun metraj filmi

26 Nisan’da Wow Studios yapımcılığında vizyona girecek ve Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın aynı isimli romanından uyarlanan Cadı, Erman Bostan‘ın ilk uzun metraj filmi olarak gözümüze çarpıyor. Erman Bostan ve Wow Studios‘un ilk filmi olacağı Cadı, psikolojik gerilimiyle edebiyat uyarlamaların yerli korkuda bir furya başlatacağını düşündüğüm bir çalışma olarak beni yakaladı.

Başrollerini Furkan Andıç, Buse Meral, Süreyya Kilimci, Çağdaş Onur Öztürk, Elif Ürse, Manolya Maya, Hüseyin Soysalan, Cengiz Orhonlu, Dilara Duman, Yağız Ata Dinçer, Ekin Pasvanoğlu ve Nur Sürer‘in paylaştığı filmin konusu, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş günlerinde, genç bir dul olan Fikriye (Meral), zorla evlendirildiği Naşit Nefi Efendi (Andıç) ve yaşadığı köşk hakkındaki cadı söylentilerinin ardındaki gizemi çözmeye çalışan olayları anlatıyor. Özellikle filmin kadrosuna baktığımızda filmin kendisi kadar kadro da bir o kadar etkileyici performansa imza atıyor.

Filmin aynı zamanda yazarı olan Erman Bostan‘ın bu ilk uzun metrajlı filminde oluşan birtakım kusurlar öne çıkarken, filme verilen emek bolca hissediliyor. Dönem filmi olduğundan iyi bir prodüksiyonla çekilen filmin görüntü yönetmenliğini Şafak Ildiz üstleniyor. Ercüment Orkut, Cem Tuncer ve Sabina Khujaeva imzası taşıyan müzikler ise filmi öne çıkaran en büyük etken. Filmdeki kostümler ise Şermin Kuru‘ya ait. Vizyon öncesi izlediğim özel gala öncesi defilede sergilenen kostümlerin çokça ilgi çekici olduğunu belirtmeliyim. Defilenin ardından müziklerinin canlı olarak çalındığı mini konser fikri de çok iyi düşünülmüş.

Gelelim en kişisel yorumlarıma. Filmi, edebiyattan uyarlama olarak çok beğendim. Kitabı okumadığımdan birebir yorumda bulunmayacağım. İlla ki kitapta olup filmde işlenmeyen birçok detay vardır. Kitabını okuyup filmde o detayları göremeyenler belki bir tık hayal kırıklığı yaşayacaklardır ama ona rağmen filmin seyirliği sıkmıyor ancak ne yazık ki çok eski Türkçe konuşulduğu çoğu sahnelerdeki diyaloglar anlaşılmıyor derken ses miksajının yüksek ölçüde problemli olması filmi bu noktada çekilmez kılmış. Bazı diyaloglardaki kelimeleri anlayamadım bu sebeple. Görselliğe önem verildiği kadar ses ve bazı sahnelerdeki kamera açıları daha çok özenilse geçerli notumun üzerine çıkacaktı. Buna rağmen filme verilmiş bir emek ile birlikte hem yönetmen hem de yapım şirketinin ilk filmi olmasıyla eksikleri de bir o kadar hissediliyor.

Filmin kadrosuna baktığımızda birbirinden başarılı isimlerin sergilediği performans da filmin kusurları yanında unutuluyor. Filmin başrol yıldızları Furkan Andıç ve Buse Meral‘in karakter uyumunu beğendim. Kendileri ile birlikte Çağdaş Onur Öztürk ile Süreyya Kilimci‘nin de başarılı performansı aracılığıyla film kendini izlettiriyor.

Kusurlarına rağmen izlenmeyecek kadar da kötü olmayan Cadı‘nın dünyasında dolaşmak adına gidip görülmesi gereken bir yapım olduğu düşüncesindeyim.

Burcu Dinler’e daveti için çok teşekkür ediyorum.

Letterboxd: 3/5

Yorum bırakın