Self Control’ün 40. yılı, filmlerde 80’ler müziği etkisi

Laura Branigan‘ın üçüncü ve kariyerinin en meşhur albümü Self Control, 1 Nisan 1984 yılında yayınlandı. 10 şarkının yer aldığı bu albüm, 80’ler döneminde oldukça adından söz ettirerek Branigan‘ın uluslararası bir yıldız yapmasına olanak tanıdı. Hem Laura Brangan hem de 80’ler pop müziği evriminde en önemli albümler arasında yerini alıyor. 40. yıl önce albümle aynı ismi taşıyan Self Control müzik videosu yayınlandı. Müzik videosuna bugün baktığımızda ortada sanat adında adeta görsel şölen izliyoruz. William Friedkin tarafında çekilen müzik videosunda, bir kadının gözünden bizlere aktardığı ruhsal bunalımı izlettirmekle kalmıyor, korku öğelerini yansıtarak cinsel açısındaki suçluluk duygusuyla 80’ler döneminde yayınlanmış müzik videolarına yön veren yapıtlardan biri olduğunu apaçık belli ediyor.

Self Control‘ün 40. yıl şerefine, son dönem filmlere baktığımızda 80’lerden bolca şarkı duyar olduk. İlk aklıma çarpanların arasında Ti West‘in son film çalışması MaXXXine‘nin fragmanında Self Conrtol‘ün farklı bir versiyonunu duymamıza örnek verebilirim. Bu yıl içinde çıkmış/çıkacak filmlerin bazılarında 80’lerden herhangi bir parça duymamızı garantileyenler aşağıda.

Rose Glass yönetmenliğinde Mart ayında ABD’de vizyona giren Love Lies Bleeding filminin fragmanında Bronski Beat klasiklerinden Smalltown Boy yer alıyor.

Zelda William yönetmenliğindeki Lisa Frankenstein filminde When in Rome’un The Promiseı duyduğumuzda çok sevinmiştik ancak ne yazık ki filmi seven taraf olamadım.

26 Nisan’da sinemalarımızda izleyeceğimiz Ryan Gosling ile Emily Blunt‘ın başrollerini paylaştığı David Leitch imzalı The Fall Guy filminde benim de en sevdiğim şarkılardan biri olan Bon Jovi‘nin You Give Love a Bad Name‘li duyduğum fragmanından bu yana film için çok heyecanlıyım. Bon Jovi‘nin 1986 yılında yayınladığı Slippery When Wet albümündeki şarkıların günümüzde de sıklıkla biliniyor olmasıyla, yeni jenerasyonu yakalayacağı garantisini veriyor.

1989 yılında çıkan Nine Inch Nails albümü Pretty Hate Machine‘de yer alan Head Like a Hole parçasını Ocak ayında izlediğimiz Jason Statham başrollü David Ayer filmi The Beekeper‘da duymamız da aksiyon filmi açısından oldukça keyifli.

Yorum bırakın