Samuel Bayer’in gözünden izlediğimiz şarkılar | Yönetmen Dosyası #5

17 Şubat 1961 doğumlu Amerikalı reklam, video klip, film ve görüntü yönetmeni Samuel Bayer‘in gözünden izlediğimiz müzik videolarına değinmek istedim. Yönetmen Dosyası #5 kapsamında Bin Doz Mag sayfalarında yerini alan Sameul Bayer‘in kariyeri, New York Şehri Görsel Sanatlar Okulu’ndan 1987 yılında mezun olarak, film ve video sanatını daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştırmak için mükemmel bir araç olarak gören bir ressamdı. Sektörün en üretken ve aranan yeteneklerden biri olan Bayer, aynı zamanda 2010 yılında çıkan A Nightmare on Elm Street filminin de yönetmeni. 1995 yılında Nike için devrim yaratan reklam filmi If You Let Me Play ile, En İyi Yönetmenlik dalında AICP ödülünü kazanan Samuel Bayer, sıklıkla Green Day ile çalışmalarıyla biliniyor. Boulevard of Broken Dreams adlı videosuyla En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni gibi MTV müzik ödüllerinin de sahibi. Nirvana‘nın meşhur Smells Like Teen Spirit‘in ardından, Marilyn Manson, David Bowie, Garbage, Smashing Pumpkins gibi isimlerle çalışan Samuel Bayer‘in başarılı çalışmaları Bin Doz Mag sayfalarında.

Keyifli dinlemeler/izlemeler.

infobuketkalkan@gmail.com

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Samuel Bayer‘in ilk yönettiği müzik videosu, tabii en ünlü Nirvana şarkısına olabilirdi. 1990 yılında Kurt Cobain, Dave Grohl ve Chris Novoselic, ilk single olarak belirledikleri Smells Like Teen Spirit‘in videosunu çekmek için California, Culver City’deki GMT Stüdyolarında bir araya gelir. Cobain‘in en sevdiği filmlerden biri olan Jonathan Kaplan imzalı Over the Edge (1979) filminden esinlenen müzik videosu, günümüzde bile ortamlarda en çok izlenen Nirvana müzik videoların başında geliyor. Nirvana’nın Los Angeles, Roxy’de verdikleri konser sonrası dağıtılan “Nirvana’nın yaklaşan müzik videosu Smells Like Teen Spirit‘te yer almanıza ihtiyacı var” yazılı el ilanlar ilgi çekiyor. İlan, 19-25 yaş aralığında punk, sporcu görünümlü, lise kişiliğine uyum sağlamaları yönündeydi. Geffen Records, videoyu yönetmesi için Samuel Bayer‘i seçer ve ortaya tekrar tekrar izlenecek deli dolu bir klip çıkar.

Justin Timberlake – What Goes Around…Comes Around

Justin Timberlake‘in Britney Spears için yazmış olduğu What Goes Around…Comes Around şarkısının müzik videosu Samuel Bayer imzalı. Müzik videosunun başrolünde izlediğimiz Scarlett Johansson ise bir içim su. Nick Cassavetes tarafından yazılan senaryosu ile klip 9 dakika 22 saniye sürerek, hikâye bir aşk üçgeni etrafında gelişiyor.

Garbage – Only Happy When It Rains

Garbage‘in kendi adını taşıdığı ilk albümleriyle 90’lı yılların en ses getiren gruplarından biri olduğunu söylemek mümkün. Vow, Stupid Girl ve Only Happy When It Rains müzik videolarının yönetmen koltuğuna oturan Samuel Bayer‘in yansıttığı sinematografisiyle akılda kalıcı etki bıraktığını belirtelim. 2016 yılında çıkan Strange Little Birds albümündeki Empty müzik videosu da Bayer‘e ait.

Ek: Only Happy When It Rains‘in bir adet Metallica yorumunu da bırakalım. burada

Papa Roach – Time And Time Again

Papa Roach‘un şarkılarına verdiği önemi müzik videolarında yansıdığını her seferinde görmek beni çok mutlu ediyor. 2022 çıkışlı Lovehatetragedy albümlerinden yer alan Time And Time Again müzik videosu Bayer yönetmenliğinde çekildi. Sokak yarışından hallice videonun sizi gaza getirme garantisini çok rahatlıkla verdiğini söylemek isterim.

Marilyn Manson – Coma White

Adı skandallarla karışan Marilyn Manson‘ın müziğinin insanların üzerinden bıraktığı etki çokça kez tartışılabilir. Mechanical Animals albümünde yer alan Coma White, gerek şarkının hüzünü, gerekse Samuel Bayer‘in virtüözünden aktardığı renk tonundan atmosferine iyi bir seyirlik sunuyor. Aynı albümden Rock is Dead ile Holly Wood (2000) albümündeki Disposable Teens müzik videoları da Bayer‘e emanet.

David Bowie – The Hearts Filthy Lesson

Bowie‘nin iddialı bu müzik videosu, kanlı sanat objelerinden, kafataları, mumlar, salamura kavanozlarındaki korkunç nesneler Bayer‘in ellerinden sanat eseri çıkmış diyebiliriz. David Bowie‘nin verdiği bir demeçte “dövme, yara izi bırakma ve piercing gibi yeni kültlerin ortaya çıkışıyla birlikte gelişen bir neo-paganizm fikri, insanların manevi yaşama gerçekten ihtiyaçları olduğunu ve büyük bir manevi açlığın sürdüğünü düşünüyorum.” şeklinde “ritüel sanat” yönleri hakkındaki düşüncelerini açıklamıştı. Parça aynı zamanda David Fincher‘ın yönettiği Se7en (1995) filminin kapanış şarkısı.

Ek: Bayer‘in Bowie‘nin 1993 yılında çıkan The Buddha of Suburbia albümünden sonra Outside için yeniden kaydedildiği Strangers When We Meet videosunu yönettiğini belirtelim.

Metallica – Until It Sleeps

Bowie‘den sonra yine benzer bir stille Metallica ile devam ediyorum. Bence görsel açısından en sevdiğim Metallica klibi olabilir keza, şarkıyı da çok severim. Load (1996) albümündeki Until It Sleeps videosu Samuel Bayer‘e ait. Metallica videografisinde orijinal bir çalışmaya sahip olduğunu düşündüğüm video, Hollandalı ressam Hieronymus Bosch‘un Dünyevi Zevkler Bahçesi de dahil, çeşitli tablolarından alınarak, insanın düşmesiyle ilgili gerçeküstü kavramlar tasvir ediliyor. Videoda öne çıkan figürler, Bosch‘un tablolarından ilham alan genel formların yanı sıra, insan yiyen canavar, çarmıha gerilen Kirk Hammett, swamp yaratıkları gibi öne çıkarak dini öğelerin kullanılması da “klip nedir, ne değildir?” sorusunu sordurtuyor.

Dipnot: Keşke herkes YouTube açıklamasına çalıştıkları yönetmenin adını yazsa. 🙂

Tears For Fears – Elemental

90’lı yıllarda Curt Smith ile yollarını ayrıldıktan sonra Roland Orzabal’ın tek başına ama yine de Tears for Fears adıyla çıkardığı ilk albüm olan Elemental (1992) albümünden yine aynı ismi taşıyan parçanın videosu Samuel Bayer imzalı.

Aerosmith – Sunshine

Samuel Bayer‘in sinematografisine hayran bıraktıracak Aerosmith‘in 2001 çıkışlı Just Push Play albümünden Sunshine müzik videosunu da iliştirelim. Parçanın Alice’s Adventures in Wonderland havasına büründüğü yetmiyormuş gibi müzik videosunda Steven Tyler‘ın Hatter karakterinde yer alması da bonusu.

Samuel Bayer ve Green Day ilişkisi

Green Day‘in maaşlı yönetmeni diyeceğimiz Samuel Bayer‘in, en çok Green Day parçalarında emeği olduğunu söylemeliyim. Wake Me Up When September Ends, Jesus of Suburbia, American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Holiday, konser albümü Bullet in a Bible, Working Class Hero, Oh Love, Kill the DJ gibi şarkıların arkasında Sam Bayer yer alıyor. Kendisinin en çok sevdiği klip çalışmalarından biri olan ve başrollerinde Jamie Bell ve Evan Rachel Wood‘un yer aldığı Wake Me Up When September Ends‘i paylaşalım o halde.

Samuel Bayer‘in çalıştığı diğer isimleri saysak sanırım bu yazı bitmez, yüzyesel bahsetmek gerekirse The Cranberries‘in Zombie ve sonrasında çektiği Ode to My Family ile I Can’t Be With You,

The Rolling Stones‘un Anybody Seen My Baby? ile Saint On Me,

Robbie Williams’ın Angels,

Lenny Kravitz‘in Black Velveteen ile Dig In,

Blink 182′nun Stay Together for the Kids,

My Chemical Romance’in Famous Last Words ile Welcome to the Black Parade,

The Strokes’un Heart in a Cage ile You Only Live Once,

Hole’un Doll Parts,

Iron Maiden‘ın Wasting Love ile Fear of the Dark,

Marron 5‘ın Animals ile Payphone,

The Smashing Pumpkins‘in Bullet with Butterfly Wings,

The Offspring‘in Gotta Get Away gibi daha sayamayacağım nice işlerde imzası bulunan Samuel Bayer’in 17 Şubat’ta gireceği 62. yaşını, çektiği bu enfes videolarla kutlayalım.

Çok daha fazla şarkı için Bin Doz Mag Spotify listemizde!

Yorum bırakın